skip to Main Content

Aardbeien kweken doet u zo

Aardbeien kweken

De basics van een aardbeienplant

Een aardbeienplant is een vaste plant maar in de eerste 3 jaar leveren ze het meeste aardbeien op daarna is het beter om uw plant te vervangen. Om te beginnen met aardbeien kweken moet de plant eerst groeien en volwassen worden. Als de plant eenmaal volwassen is dan kan de plant zich gaan focussen op vruchten maken. Wanneer een aardbeienplant vruchten maakt komen er ook zaadjes vrij deze kunt u gebruiken om nieuwe aardbeien te kweken.

Aardbeien kweken in het eerste jaar

Als uw zaadje eenmaal is uitgekomen laat u aan elke bloemstengel een of twee bloemetjes uitgroeien. Met twee bloemetjes heeft u de meeste kans dat uw aardbeienplant een sterke gezonde plant gaat worden. Let wel op dat er ook gekoelde aardbeienplantjes zijn deze zijn speciaal om te kweken met meer bloemetjes bij deze soorten aardbeien plantjes hoeft u dus minder bloemetjes weg te halen. Ook is het heel belangrijk dat als u uitlopers ziet dat u ze gelijk weg knipt.

Aardbeien kweken in het tweede jaar

In het tweede jaar zal u merken dat er meer bloemstengels verschijnen dan in het eerste jaar. Als u alle bloemetjes en vruchtjes laat zitten dan krijgt u redelijk veel aardbeien maar ze blijven dan wel klein. Echter kunt u er ook voor kiezen om de plantjes uit te dunnen met deze methode krijgt u veel grotere aardbeien. Bij het uitdunnen van de aardbeien let er op dat u aan elke stengel 3 vruchtjes laat zitten. Deze 3 vruchtjes groeien dan uit tot mooie grote aardbeien. In het tweede jaar is het ook van belang dat u alle uitlopers blijft wegknippen want uitlopers kunnen het groeiproces verstoren.

Aardbeien kweken in het derde jaar

Aardbeien plant

In het derde jaar zal de plant al een stuk groter zijn geworden. Ook in het derde jaar zal de plant nog veel aardbeien afgeven. Als u grotere vruchten wilt hebben dan dun je ook dit jaar de bloeistengels uit. En als u meer kleinere aardbeien wilt dan dunt u ze niet uit. Ook in het derde jaar maakt de plant veel uitlopers aan na de bloei. Knip ze echter nog niet gelijk weg want deze uitlopers kunt u gebruiken om nieuwe aardbeien plantjes te kweken.

Zelf gezonde aardbeien plantjes kweken

Om sterke aardbeienplantjes te kweken laat je aan de moederplant maximaal twee uitlopers zitten. De rest moet u gewoon wegknippen. Wanneer het plantje wat groter is geworden en u kunt de wortels duidelijk zien knip je het plantje los van de moederplant. Zet het plantje daarna in een potje met aarde mix zodat het plantje verder kan groeien. Het volgende jaar geeft het plantje al aardbeien als alles goed gaat. De moederplant moet aan het eind van het 3e jaar na de oogst verwijderd worden want deze plant gaat niet meer veel aardbeien opleveren.

Back To Top