skip to Main Content

Druiven kweken doet u zo

De basics van druiven kweken

Druiven groeien het liefste op een zonnige plek ook hebben ze het liefst een stevige maar vooral voedzame bodem met kalk erin.

Druiven kweken

Zure grond en klei achtige grond is iets waar de druif niet zo van houdt dus dit soort grond kunt u beter vermijden. Als u zandgrond gaat gebruiken voor uw druivenplant moet u dit voedzamer maken met compost. Zodat de bodem grond goed vocht en voedingsstoffen vasthoudt. Ook moet de grond waar de druif in staat in staat zijn om water goed vast te houden dit is namelijk ideaal voor de druif want druiven planten houden van water. Echter moet het water niet gaan draineren of dat het water blijft staan druiven hebben hier namelijk een hekel aan. Dit kan tevens wortelrot bij de druif veroorzaken en dat moeten we voorkomen.

Dit doe je voordat u de druif kweekt

Zorg vooraf dat je genoeg compost hebt om je druif in te planten. Ook is het van belang dat u een klimrek of iets waar de druif tegen aan kan klimmen heeft druiven zijn namelijk klimplanten en hebben ondersteuning nodig. Wanneer u de druif gaat planten zet hem zo’n 30 centimeter van een klimrek af en als u bijvoorbeeld een klimpaal gebruikt dan moet de afstand zo’n 10 centimeter zijn. Ook houden druiven ervan op een plek te staan waar het af en toe waait tevens maakt dit de plant sterker. Ook zorgt dit ervoor dat water op de bladeren sneller opdroogt en dit voorkomt schimmel.

Verzorging & het oogsten van uw druif

Aan het begin van het groeiproces is het van belang dat u de plant regelmatig water geeft. Ook na het groeiproces houdt de druif van genoeg water hou hier rekening mee voor de optimale oogst.Tegen onkruid kunt u het beste een munchlaag aanbrengen voor de druif dit werkt tevens tegen verdamping.

Druiven onderhouden

Wanneer u de plant oogst is afhankelijk van het type druif dat u heeft. Er zijn vroege en late varianten van de druif dus hier moet u zich nog wel eventjes in verdiepen. Echter wordt de druif meestal pas geoogst tussen augustus en oktober. Druiven worden over het algemeen pas geoogst als de hele druiventros rijp is en de druiven een beetje zacht aanvoelen. Oogst u de druif hiervoor al kan dit het groeiproces van de druif storen. Om schade aan uw plant te voorkomen is de beste manier om de druiven trossen met een schaartje af te knippen.

Back To Top