skip to Main Content
appelboom kweken en verzorgen

Zelf een appelboom kweken en verzorgen

Welke appelboom kies jij uit?

Om te beginnen zijn er veel verschillende soorten appelbomen. Er zijn dus verschillende β€œrassen” appelboom waaruit u kunt kiezen. De ene appelboom is sterker dan de ander. Ook heeft het ene ras meer verzorging nodig dan het andere ras. En smaakt de ene appel natuurlijk anders dan de ander. Daarbij wordt de ene appelboom een stuk groter dan de ander. Er zijn dus veel dingen om rekening mee te houden. Hieronder ziet u een lijstje waar u op kunt letten bij het aanschaffen van een appelboom.

Waar moet ik op letten als ik een Appelboom ga kopen?

    • Smaak, Wil je een zure of een zoete appel?
    • Tijd, Wanneer is mijn appelboom rijp?
    • Wil ik een appelmoes, appel of een handappel?
    • Wil ik een laag midden of hoogstam appelboom?
    • Kan mijn appelboom goed tegen ziektes?
    • Heb ik een zelfbestuiver of laat ik een andere appelboom in de buurt mijn appelboom bestuiven?

Op zoek naar een goede kwaliteit appelboom? Bekijk de Elstar appelboom van #Bomenexpress

Appelboom kiezen

Hoe plant je een appelboom?

Om te beginnen zoek een zonnige plek uit voor je appelboom. Appelbomen kunnen ook geplant worden, half in de schaduw maar, een zonnige plek is wel beter. De beste tijd om uw appelboom te plaatsen is tussen November en maart. Zorg ervoor dat u uw appelboom in een luchtige grond zet die genoeg vocht vasthoud. (De grond moet niet kletsnat zijn.) Ook is het belangrijk dat de zuurgraad van de grond neutraal is. Dat houdt in een pH van 7,0. Wanneer u de appelboom gaat planten zorg er dan voor dat u een gat graaft die rondweg 10 centimeter dieper is dan de pot van de appelboom. Vul vervolgens de 10 centimeter die uw overhoud met compost. Voordat u uw appelboom plant zorg er dan wel voor dat uw kluit goed nat is. Ook is het belangrijk dat u zorgt dat de wortels goed los zitten voordat u de appelboom plant.

Hoe verzorg ik mijn appelboom

Een appelboom heeft gelukkig niet veel verzorging nodig. Wel is het belangrijk dat u uw appelboom 2 keer per jaar snoeit. Bovendien is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat de appelboom geen ziektes of ongedierte krijgt. Dus zorg ervoor dat u uw appelboom regelmatig checkt op ziektes en ongedierte. Daarbij moet u ook voor zorgen dat de grond niet uitdroogt. Appelbomen houden namelijk niet van een te droge grond. Op een te droge grond kan uw appelboom namelijk uitdrogen. Dus met droog weer of als u een droge grond heeft zorg er dan voor dat u genoeg water geeft. Wel zijn er extraatjes wat u kunt doen om uw appelboom een extra boost te geven. U kunt uw appelboom bijvoorbeeld mest geven, de boom reageert hier positief op en groeit dan ook nog eens sneller.

leverancier van Bomen

U wilt niet dat uw appelboom ziek wordt!

Als uw appelboom ziek wordt gaat uw appelboom in veel gevallen uiteindelijk dood. Dan heeft u al dat werk voor niets gedaan… Maar wist u dat u dit kan voorkomen? Als u een goede kwaliteit ziekte resistente appelboom koopt dan is de kans veel kleiner dat uw appelboom ziek wordt. Bomenexpress is een erkende leverancier van kwaliteit appelbomen die u hiermee kan helpen. Klik hier links op de knop om naar hun website te gaan.

Waarom moet u een appelboom snoeien?

Het is belangrijk om een appelboom te snoeien omdat: Snoeien ervoor zorgt dat u meer en betere vruchten kunt oogsten. Ook is het snoeien goed voor uw appelboom zelf. Snoeien zorgt ervoor dat de appelboom zijn energie steekt in de bloesem en vruchten in plaats van in de bladeren. Als je een appelboom niet snoeit, wordt een appelboom al snel veel te groot want, appelbomen staan erom bekend dat ze hard groeien. Ook zorgt snoeien ervoor dat ziektes en ongedierte minder kans krijgen om uw appelboom te terroriseren. Maar wanneer moet ik dan mijn appelboom snoeien en hoe vaak moet ik dat doen? Het beste is om uw appelboom 2 keer per jaar te snoeien. Snoei de appelboom een keer in de winter wanneer de appelboom tot zijn ruststand is gekeerd. Het beste tijdstip om dit te doen is tussen december en februari. Zorg er wel voor dat u de appelboom niet snoeit als het regenachtig weer is, dat maakt uw appelboom namelijk gevoeliger voor ziektes. Ook is het belangrijk om de appelboom in de zomer te snoeien het beste tijdstip hiervoor is tussen juni en augustus.

Voor welke ziektes en ongedierte moet ik oppassen bij een Appelboom?

Welke ziektes kan een appelboom krijgen? En van welk ongedierte heeft een appelboom last? En hoe bestrijd ik ongedierte en ziektes bij mijn appelboom?

    • Schurft (ziekte)

Herkenbaar aan bruine, maar ook ruwe plekken op de appels. Bij schurft kunt u ook bruine stukjes op de bladeren aantreffen. Een appel met schurft kan gegeten worden, maar is helaas wel minder mooi. Schurft is bij appelbomen vaak te voorkomen door een ziekte resistent ras aan te schaffen.

    • Appelbloedluis (ongedierte)

Appelbloedluis herken je aan een wollige laag over de takken, na het verwijderen van de wollige laagΒ  blijft er een roodachtig spul over. Hoe kan ik appelbloedluis bestrijden? U kunt appelbloedluis bestrijden door preventief met VBC te spuiten. VBC is een middel dat werkt tegen schimmelziektes en insecten.

Appelboom ziektes en ongedierte

  • De fruitmot (ongedierte)

Een fruitmot is een beest dat eieren op bladeren en vruchten legt. Hier komen vervolgens larven uit en de larven boren dan weer gaten door de vruchten. De fruitmot komt helaas voor bij bijna alle fruitsoorten. Hoe kunt u de fruitmot bestrijden? Aaltjes zijn een biologische manier om de fruitmot te bestrijden. Ook kunt u met pesticiden spuiten.

    • Kurkstrip (kalk tekort)

Bij Kurkstrip heeft uw appelboom een tekort aan kalk. Kleine bruine stippen komen dan op uw vruchten / appels. Deze kurkstippen zijn niet schadelijk maar zorgen wel voor een minder goede smaak van uw appel. Hoe bestrijd je kurkstrip? Kurkstrip kunt u bestrijden door uw appelboom te planten in een grond waar genoeg kalk in zit. Heeft u grond niet genoeg kalk? Dan kunt u met bijvoorbeeld Yara Calcinit of kalksalpeter korrels strooien.

    • Rupsen (ongedierte)

Een van de grootste vijand van de appelboom is de rups. Verschillende rupsen kunnen de boom in klimmen en de hele boom leegvreten. Rupsen zijn in grote aantallen erg schadelijk voor een appelboom. Hoe kunt u rupsen bestrijden? Als u een rupsen web ziet probeer deze zo snel mogelijk te verwijderen. Probeer ook de rupsen zelf zo veel mogelijk te verwijderen bijvoorbeeld met de hand. Ook kunt u uw appelboom met pesticiden bespuiten om de rupsen te bestrijden.

    • Meeldauw (ziekte)

Meeldauw kunt u herkennen door witte vlekken op uw bladeren en takken. Voor een appelboom is meeldauw gelukkig niet super schadelijk. Wat kunt u doen om meeldauw te bestrijden? Zorg ervoor dat u uw plant goed snoeit, blijft u alsnog meeldauw krijgen? Dan kunt u de appelboom met pesticiden bespuiten om meeldauw te voorkomen.

    • Vruchtboomkanker (ziekte)

Hoe herken je vruchtboomkanker? Vruchtboomkanker kan je herkennen door rode opgezwollen plekken op stammen maar ook op takken. Vruchtboomkanker wordt veroorzaakt door een schimmelziekte. Hoe kunt u vruchtboomkanker bestrijden? U kunt vruchtboomkanker bestrijden door opgezwolle takken te verwijderen maar, het is beter om een ziekte resistent ras appelboom te kopen.

Back To Top