skip to Main Content

Tuinhuis behandelen, wat is er mogelijk?

Behandelen door een tuinhuis specialist

Wanneer je een tuinhuis hebt, is het nodig om het te behandelen. Hou jij ervan om lekker buiten bezig te zijn en te tuinieren? Dan zou je het behandelen zelf aan kunnen pakken. Wanneer dit niet echt je ding is, kun je gelukkig ook een tuinhuis specialist inschakelen voor hulp. Maar wat is er eigenlijk mogelijk wat betreft een tuinhuis behandelen? En wat kan een tuinhuis specialist voor je betekenen? Wij vertellen er meer over!

Waarom is het nodig?

Is het eigenlijk wel echt nodig om een tuinhuis te laten behandelen. Ja, als je wilt voorkomen dat je tuinhuis na enkele jaren helemaal versleten is, zul je het moeten (laten) behandelen. Zo bescherm je het hout tegen vocht, vuil, schimmels en uv-licht. Door het tuinhuis te behandelen zorg je ervoor dat je er nog lange tijd van kunt genieten. Je kunt een tuinhuis laten behandelen met olie, beits of een dekkende verf.

Behandelen met olie

Door het tuinhuis te behandelen met olie krijg je de meest natuurlijke afwerking. Het accentueert de houtnerf mooi. Ook blijven de noesten en kleurverschillen van het hout te zien. Wanneer je de natuurlijkheid van het hout wilt bewaren, raden wij je dus aan om te kiezen voor olie. Echter is deze vorm ook het minst duurzaam. Elke 2 à 3 jaar zal het tuinhuis opnieuw behandeld moeten worden. De olie kan direct aangebracht worden op geïmpregneerd en onbehandeld hout.

Behandelen met beits

Ook met een semidekkende beits behoudt je de natuurlijke uitstraling van het hout, en blijven noesten en kleurverschillen in het hout zichtbaar. Net als de olie accentueert het ook de houtnerf. Het grote verschil tussen olie en beits is dat olie een matte afwerking heeft, terwijl de beits een zijdeglans afwerking heeft. Wanneer je kiest voor beits hoef je het hout slechts elke 6 à 8 jaar opnieuw te behandelen. Het hout dient wel geïmpregneerd of eerder gebeitst te zijn. Wanneer je het wilt gebruiken op onbehandeld hout moet het vooraf geïmpregneerd worden.

Behandelen met verf

Wanneer je kiest voor een dekkende verf om je tuinhuis mee te behandelen, dan kies je voor de meest duurzame optie. Het hout hoeft pas elke 10 à 12 jaar opnieuw behandeld te worden, omdat er een dikkere laag aangebracht wordt. Dit heeft echter wel als gevolg dat verf er minder natuurlijk uitziet. Hoewel de houtnerf geaccentueerd wordt, worden noesten en kleurverschillen in het hout afgedekt. De verf kan direct aangebracht worden op geïmpregneerd of eerder geschilderd hout, maar het is nodig om onbehandeld hout voordat je verf erop aanbrengt te impregneren.

Back To Top