Tips om je tuin sfeervol in te richten De één vindt tuinieren verschrikkelijk, terwijl de…
Zo steekt u snel en veilig uw tuinhaard aan
Tips van de brandweer
Heeft u een tuinhaard of wilt u er graag een hebben? Dat begrijpen wij heel goed. Een vuurtje in de tuin is een echte sfeerbrenger wanneer u op een zomeravond lekker buiten zit. Echter kan het aansteken van zo’n haard een hele klus zijn, en als het niet goed gebeurd kan het zelfs gevaarlijk zijn. Recentelijk introduceerde een aantal brandweerkorpsen de ‘omgekeerde methode’. De omgekeerde methode wordt ook wel de ‘Zwitserse methode’ genoemd. Het is een veilige, snelle manier om een haard aan te steken waarbij er weinig schadelijke stoffen vrijkomen. Wij zochten voor u uit hoe de omgekeerde methode werkt.
Ontsteek uw haard met de omgekeerde methode
De omgekeerde methode werkt als volgt:
- Open de luchttoevoer van uw haard.
- Plaats eerst de grotere houtblokken. Plaats er twee in de lengte en daar bovenop twee in de breedte.
- Hierop komen de kleinere houten blokjes. Deze legt u per drie naast elkaar in de lengte, daar bovenop legt u er nog eens drie in de breedte.
- Daarna zijn de kleinste houtjes aan de beurt. Deze mogen per vier naast elkaar.
- Plaats dan de aanmaakblokjes tussen de kleinste houtjes die bovenop liggen.
- Dek dit alles af met sprokkelhout en steek de aanmaakblokjes aan.
Bij de omgekeerde methode leg je dus de grootste blokken onderop en de kleinere blokken daarboven.
Hoe werkt de omgekeerde methode?
Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat er minder schadelijk stoffen vrijkomen wanneer het vuur van boven naar onderen wordt geleid, zoals bij een kaars. De schadelijke stoffen die vrijkomen van de onderste grote blokken worden namelijk direct verbrand. Door de omgekeerde methode is er enkele minuten na het aansteken van het vuur al geen zichtbare rook meer bij de verbranding. Het is heel belangrijk dat de luchttoevoer de hele tijd geopend blijft. Pas wanneer er geen gloeiende stukjes hout meer gezien worden mogen de luchtschuiven dicht.