skip to Main Content

De verschillende soorten sauna’s

Scandinavische manier van ontspannen

Iedereen is wel bekend met de typische Scandinavische manier van ontspannen: de sauna. Je kunt ervoor kiezen om een dagje door te brengen in een wellness centre en hier te genieten in de sauna, maar de ultieme luxe is natuurlijk om een buitensauna te (laten) bouwen in je eigen tuin! Met de verschillende modellen zijn deze net zo veelzijdig (en decoratief) als een tuinhuis. Wanneer je een sauna showroom bezoekt kom je hier heel veel verschillende soorten sauna’s tegen. Wij vertellen je graag wat meer over de meest voorkomende soorten.

Traditionele Finse sauna

Verreweg het meest voorkomende type sauna is de traditionele Finse sauna. Deze houten cabine is gemaakt van beukenhout, wat de ruimte een heel kenmerkende geur geeft. De warmte die in de sauna ontstaat wordt opgenomen in het beukenhout, en vervolgens weer aan de ruimte afgegeven. De temperaturen kunnen liggen tussen de 60°C en 120°C.

Barrelsauna

De barrelsauna is een variant van de traditionele Finse sauna. In een ‘gewone’ Finse sauna zit je in een rechthoekige ruimte, maar de barrelsauna heeft de vorm van een ton. Hierdoor is de luchtcirculatie een stuk beter. Dit heeft als voordeel dat er geen temperatuurverschillen zijn in verschillende hoeken van de ruimte, en hoeft er minder gestookt te worden wat de barrelsauna een stuk zuiniger maakt.

Kelosauna

De kelosauna heeft een hele unieke uitstraling. Hij ziet er namelijk uit als een blokhut. Vandaar dat de kelosauna erg leuk staat in de tuin. In de meeste gevallen is dit type sauna gemaakt van dennenhout. Doordat je de dennengeur inademt werkt het bovendien verzachtend voor de luchtwegen. De kelosauna kenmerkt zich door een zeer goede warmteafgifte, wat het type uitermate geschikt maakt voor opgietingen. Dit betekent dat er speciale essentiële oliën toegevoegd worden, wat zorgt voor een plotse warmtestoot.

Welke sauna past bij jou?

De sauna’s die we nu genoemd hebben zijn enkel de meest voorkomende soorten. Er is dus genoeg om uit te kiezen! Wil je weten welke het beste bij jou past? Wij raden je aan om eens een sauna showroom te bezoeken. Zo kun je zelf zien welke sauna het beste bij jouw situatie past!

Back To Top