skip to Main Content
Bomen planten

Bomen planten: met deze tips krijgt u optimaal resultaat.

Boomplant Tip 1: Let op het seizoen

Veel mensen vragen zich af wanneer het nou eigenlijk de beste tijd is om een boom te planten en het antwoord is best simpel er zijn namelijk maar 2 periodes waarin je bomen kunt planten.
Namelijk tijdens het voorjaar vanaf maart tot en met april en in het najaar van oktober tot november.

Boom planten

Boomplant Tip 2: Zorg ervoor dat de grond goed is.

Als u een boom gaat planten is het belangrijk dat u dit doet in de goede grond. Dit betekend dat de grond niet te nat of te droog mag zijn. Als de grond te nat is krijgen de wortels geen zuurstof meer en als de grond te droog is krijgen de wortels geen water meer. Dit is immers niet zo voor elke boomsoort een Wilg of een Els kan bijvoorbeeld in een nattere grond / in water overleven terwijl een Taxus weer van droge grond houdt. Maar, over het algemeen hoe natter de grond hoe hoger de boom geplaatst moet worden. (Dit heeft met het grondwater te maken). Ook zou u potgrond kunnen gebruiken wanneer u uw boom gaat planten. Hier zit namelijk meer voeding in en is vaak ook luchtiger dan normale grond en dat is weer goed voor de wortels.

Tip 4: Zet een boompaal

Een boompaal houdt de boom sterk en recht als het hard waait. Een boom die staat te schudden kan schade krijgen aan zijn wortelstelsel en dat is uiteraard niet goed. Bij het plaatsen van een boompaal zet je de boompaal in de grond en maak je de plant met een touwtje vast aan de boompaal. Op deze manier is de plant beter beschermd tegen de wind en heeft een grotere overlevingskans.

Bomen planten

Tip 5: Bij sommige planten moet de kroon worden geknipt

Bij sommige bomen zoals de Bolacacia en de Catalpa is het van uiterst belang om de kroon te knippen. Op deze manier hoeft de plant minder water op te nemen en zal de plant sneller aanslaan. Ook als u een boom gaat verplanten in het najaar moet u flink snoeien. Doet u dit niet dan gaat de plant meestal dood.

Tip 6: Koop planten met goede gene

Als u een boom wilt planten is het ook belangrijk dat u naar de gene of de kwaliteit kijkt van de plant. Sommige zaden hebben een betere kwaliteit dan andere zaden. Ook per boom verschilt de kwaliteit. Niet alle bomen of planten zijn even sterk en zullen blijven leven. Daarom is het ook belangrijk om bij een erkende bomen leverancier zoals bomenexpress te bestellen.

Wat moet je niet doen als je bomen gaat planten?

  • Plant nooit een boom als het vriest.
  • Plant een boom nooit te diep. Dieper in de grond zit minder zuurstof en dat is niet goed voor de wortels
  • Geef uw boom nooit water via een sproeier. (Sproeiers zijn namelijk onnauwkeurig).
  • Plant uw boom nooit in grond dat te nat is
  • Plant uw boom ook niet in grond dat te droog is.

Waar moet je op letten als je een boom gaat planten?

  • Zorg dat de wortels goed nat zijn voordat je de boom plant
  • Zorg altijd dat je een ruim gat hebt voor je boom en zorg ervoor dat de grond goed los is gemaakt zodat er lucht in zit.
  • Stamp de grond na het planten Voorzichtig aan.
  • Als je een gat hebt gemaakt om uw boom te planten, Zet uw boom of plant er dan gelijk in Want als het gat bijvoorbeeld vol loopt door regen dan kan er voorlopig niet meer geplant worden.
  • Gebruik potgrond om uw boom in te planten
Back To Top