skip to Main Content

Bomen water geven

De juiste manier om water te geven aan uw bomen

Uw bomen hebben water nodig!

Nu de zomer weer in volle gang is, moet u weer flink water geven in uw tuin! Maar het is niet genoeg om zo nu en dan een emmer water over uw bomen te gooien. U moet een beetje nadenken voor u aan de slag gaat. Want uw bomen water geven is eerlijk gezegd wel een beetje een kunstje op zich. Wij vertellen er in dit blog meer over.

Rekening houden met omstandigheden

Natuurlijk heeft elke boom water nodig om goed te groeien. Dit water wordt uit de bodem gehaald, en verdampt vervolgens via het blad. Het water uit de bodem is grondwater, regen of natuurlijk het water dat u aan de bomen geeft. Hoeveel dat is, is compleet afhankelijk van de situatie. We kunnen dan ook geen vaste hoeveelheid of frequentie geven.

Hoeveel water moet u geven?

Zoals gezegd kunnen we niet exact zeggen hoe vaak en veel u uw bomen water moet geven. Wel kunnen we vertellen waar u onder andere op moet letten. Wanneer een boom vocht tekort komt, zullen de bladeren aan de boom namelijk gaan hangen. Het gaat zich dan uit de zon draaien. Ook kan het blad verkleuren of zelfs van de boom vallen. Als het blad van de boom afvalt, is het eigenlijk al te laat. U wilt er dus voor die tijd bij zijn en de boom genoeg water geven.

Factoren die ook bepalen hoeveel water een boom nodig heeft zijn onder andere de bodem en het weer. Over het algemeen kunt u aanhouden dat de grond direct naast de kluit licht vochtig moet zijn. U moet de boom het meest water geven in de periode van het uitlopen tot en met de langste dag.

Water geven bij regen

Wanneer het regent hoeft u uw boom natuurlijk geen water te geven… toch? Wanneer een boomkwekerij boom verplant wordt, heeft de kluit meer wortels dan grond. Hierdoor is de kluit vrijwel altijd kleiner dan de kroonprojectie (de loodrechte projectie van de kruin op de bodem). Het regenwater valt voor een belangrijk deel naast de kroonprojectie terecht. Dit betekent dat het niet beschikbaar is voor de wortels. U zult in dat geval dus ook bij regen water moeten geven. Maar het blijft natuurlijk wel zo dat een boom bij regen en bewolking veel minder water nodig heeft.

Meer tips over tuinieren? Blijf op de hoogte met ons blog

Back To Top